Algemeen

Over ons

Stichting Stadswerkplaats Utrecht is een zelfstandige stichting die het ambacht van houtbewerken, meubelmaken, meubelstofferen en basis-klusvaardigheden wil doorgeven. Wij zijn een zelfstandige stichting, zonder gemeentelijke subsidie. Wij bestaan dankzij hardwerkende vrijwilligers, donaties, sponsoring en de inkomsten uit cursussen. In de Stadswerkplaats Utrecht kan iedereen terecht om met hout en meubels aan de slag te gaan. Van professionals tot hobbyisten, eenmalig of op vaste basis. Ons doel is om kennis over ‘klussen in en om het huis’ te behouden en te delen door middel van cursussen, workshops, het hout atelier en een Open Werkplaats. Kortom: we bieden iedereen een plek die onze passie voor hout en houtbewerking deelt en op een mooie en professionele plek aan de slag wil. Wij zijn dus zeker geen sociale werkplaats, maar het is bij ons wel erg gezellig!

De Stadswerkplaats biedt cursussen en workshops op het gebied van houtbewerking, meubelmaken, klussen en meubelstofferen.

Deze worden verzorgd door deskundigen met een uitstekende vakkennis die op freelance-basis bij de stadswerkplaats werkzaam zijn.

Geschiedenis

De stadswerkplaats is ontstaan uit een stadsvernieuwingsproject in de Utrechtse wijk "Oudwijk". Op initiatief van een aantal buurtbewoners heeft de gemeente Utrecht een leegstaand klaslokaal ter beschikking gesteld. Van lieverlee werden er machines en gereedschappen gedeeld. Al gauw kwam de behoefte om cursussen te geven m.b.t. het veilig werken met deze machines. Ondersteund door het toenmalige bouwburo, werden subsidies verstrekt waardoor profesionelere machines en werkbanken aangeschaft konden worden. Zo groeide de stadswerkplaats uit tot een vrijwilligers organisatie met een open werkplaats alwaar men verschillende kluscursussen kon volgen maar waar ook professionele klus-gereedschappen gehuurd konden worden. Van een Baco tot Gevelsteigers.

Het gemeentelijke bouwburo werd opgeheven en zo besloten een aantal vrijwilligers een stichting op te richten en het voortbestaan van de stadswerkplaats te garanderen. Tot het moment dat de gemeente de subsidie introk en de huur van het schoolgebouw aan de Paarlstraat opzegde. Ook toen is een aantal vrijwilligers opgestaan om deze unieke klusplek te behouden voor de toekomst. De stichting werd na veel onderhandelingen en met geld van de gemeente ondergebracht bij de kunstenaarsstichting "Stichting Sophies". De Stadswerkplaats verhuisde naar een groter pand aan de Nijverheidsweg.

Er werden plannen gemaakt voor uitbreiding. Nu werden niet alleen klussers aangesproken maar ook kunstenaars die het ambacht gebruiken in hun werk en er werd een metaaldivisie opgericht. Helaas was dit een te grote broek en werd "De Stadswerkplaats" failiet verklaard. Wederom hebben een aantal vrijwilligers en docenten het initiatief genomen om met met eigen middelen een doorstart te maken. Via NUtrecht en De Vechtclub is "De Stadswerkplaats" nu neergestreken op de Eendrachtlaan. Het concept is aangepast, maar het unieke van de Stadswerkplaats Utrecht, namelijk het vrij gebruik kunnen maken van de ruimte voor eigen projecten, is behouden gebleven. Tijdens Open Werkplaats uren of via het Houtatelier.

Huidig bestuur

Voorzitter/ Coördinator Houtatelier: Cees van Stijn
Secretaris: Marian Tienhooven
Penningmeester: Anton Sluijs
Machines en gereedschappen: Wim Bosboom
Communicatie en website: Anne Begheyn

Te bereiken via info@stadswerkplaatsutrecht.nl


Contact

Eendrachtlaan 218
3526 LB Utrecht

Omdat wij geen permanente en een steeds wisselende bezetting hebben op de werkplaats is het niet mogelijk om ons telefonisch te bereiken.

Voor vragen betreffende cursussen kunt u mailen naar: cursussen@stadswerkplaatsutrecht.nl.

Voor vragen betreffende het houtatelier, de open werkplaats of overige vragen, mailt u naar: info@stadswerkplaatsutrecht.nl.

Route

Als u nog niet eerder op de Stadswerkplaats geweest bent, is het verstandig even naar de routebeschrijving te kijken.

We zitten naast Terberg Leasing. Als u die vlaggen ziet wapperen, gaat u door het hek het terrein op. Aan de linkerkant ziet u dan de ingang van de stadswerkplaats.

LET OP: De workshop Bovenfrees wordt op een andere locatie gegeven. Namelijk Grote Wade 21M in Nieuwegein (vlakbij Hornbach).

 

maps

 

link naar Google Maps

 

Ingang

ingang